In de gevangenis

Jozef in de gevangenis11 februari 2023

Er was vandaag weer een clubochtend! We waren met 10 kinderen en luisterden eerst naar een verhaal. Het ging weer over Jozef, want na het laatste verhaal was het verhaal van Jozef nog niet klaar! In de Bijbel lezen we dat Jozef verkocht werd aan Potifar. Potifar was iemand die erg belangrijk was, want hij werkte voor de koning van Egypte. Jozef werd een slaaf van Potifar en moest hard werken. Maar we hoorde ook dat God bij Jozef was. Potifar zag dat ook en gaf daarom Jozef een belangrijke plaats in het huis. Jozef mocht de leiding nemen over het huis. 

De vrouw van Potifar wilde graag dat Jozef bij haar kwam liggen. Maar Jozef wilde dat niet en zei: 'Hoe kan ik de vrouw van mijn baas afpakken, hij vertrouwd mij alles toe! En God wil ook niet dat ik dat doe!' Maar de vrouw van Potifar bleef door zeuren, maar Jozef zei steeds nee. Op een dag had de vrouw van Potifar een plan. Ze zorgde ervoor dat ze alleen met Jozef was en pakte Jozef bij zijn mantel en zei: 'Kom bij mij liggen!' Maar Jozef wilde niet, hij trok zijn mantel af en vluchtte naar buiten. De vrouw van Potifar had nu de mantel van Jozef en vertelde aan anderen in het huis een leugen, ze zei: 'Potifar heeft Jozef in ons huis gebracht om ons te beledigen, Jozef kwam naar mij toe om met mij te slapen. En toen ik begon de schreeuwen is hij naar buiten gevlucht!' De vrouw van Potifar verteld deze leugen ook aan Potifar. Potifar werd heel boos en stuurde Jozef naar de gevangenis. 

En daar zat Jozef dan, onschuldig in de gevangenis. In de Bijbel staat dat God ook met Jozef was in de gevangenis. De gevangenis bewaker ziet dat ook en geeft Jozef de taak om voor de gevangenen te zorgen. Op een dag komt Jozef een bakker van de koning van Egypte tegen en een schenker (dat is iemand die de wijn aan de koning geeft). Zij hadden iets verkeerds gedaan en daarom had de koning hun in de gevangenis gezet. De schenker en de bakker hadden allebei gedroomd, maar ze wisten niet wat de droom betekende. Jozef zei: God kan de dromen uitleggen, vertel ze maar aan mij. Eerst vertelde de schenker zijn droom: In mijn droom zag ik een wijnstok met drie ranken. Ik zag knoppen op de tak en al heel snel kwam de bloesem uit en net zo snel veranderde die in trossen rijpe druiven. Ik had de beker van de koning in mijn en hand en ik nam de druiven en perste er sap van. Toen gaf ik de beker aan de koning.

Jozef begreep de droom meteen. God gaf hem de uitleg van de droom. De ranken staan voor 3 dagen. Binnen 3 dagen zal je uit de gevangenis komen en terug in het paleis van de koning hetzelfde werk weer doen als vroeger. Jozef zei ook: Als je terug bent bij de koning vergeet mij dan niet en vraag aan de koning of hij iets kan doen om mij uit de gevangenis te halen. Ik heb niks verkeerd gedaan waarvoor ik in de gevangenis zou moeten zitten.

De bakker vertelde als tweede zijn droom. Hij vertelde: In mijn droom had ik drie manden op mijn hoofd. In die manden lag heerlijk gebak voor de koning van Egypte. Maar terwijl ik die manden droeg waren er vogels en die aten het gebak op. Jozef begreep de droom weer meteen. De drie manden betekenen 3 dagen. Binnen 3 dagen zal de koning van egypte je ter dood veroordelen. Uw lichaam zal aan de vogels tot voedsel worden gegeven. Wat erg! Misschien vraag je je af waarom Jozef hem eigenlijk de uitleg van de droom gaf. Maar het was niet Jozef maar God die de droom uitlegde. Wij weten niet wat de bakker gedaan heeft, maar misschien was dit wel de straf die hij verdiende. Jozef vertelde de waarheid en bleef eerlijk. God wil dat wij eerlijk zijn. 

De betekenis van de dromen kwamen uit. De bakker stierf aan de doodstraf en de schenker kwam uit de gevangenis en werkte voor de koning. Maar de schenker vergat Jozef. Jozef wachtte en wachtte maar. Maar er kwam geen bericht dat hij vrijgelaten zou worden. Wat zal Jozef teleurgesteld zijn geweest, maar hij ging toch door met het werk in de gevangenis. Hij deed dat werk nog steeds voor God. God hielp Jozef in de moeilijke tijd, God wil ook ons helpen. 

Na het Bijbelverhaal hebben iets lekkers gegeten en gedronken. En we zijn gaan knutselen: een gevangenis! Een paar van jullie gingen ook nog lekker buiten een potje voetballen. De ochtend ging volgens jullie veel te snel, maar gelukkig is er 25 februari weer club! Zien we jullie dan weer? 

11 2 2023 211 2 2023 111 2 2023

 

Afdrukken E-mail